Bild: MÅRTEN OPITZ - Leg. Naprapat

Under sina år som in-house naprapat för en svensk sängspecialist har Mårten Opitz - naprapat och sängentusiast - hjälpt tusentals till ett bättre liv genom att hjälpa dem att hitta rätt säng. Vi satte oss ned med honom för att ställa några frågor - och fick en föreläsning om kuddar, göra och inte-göra när det kommer till sömn och - såklart - svaret på frågan: vad ÄR egentligen den perfekta sängen?

 

 

Beskriv den perfekta sängen. Finns den?

Den perfekta sängen skulle få dig att känna som att du svävar. Den behöver ge kroppen stöd, men utan att trycka tvinga den till en särskild position. Istället ska den anpassa sig så att din kropp kan anta och ligga i sin naturligt avslappnade position. Det är förutsättningen för att alla muskler ska kunna slappna av. Ta din hand som exempel - den är inte avslappnad i sitt helt utsträckta läge. Den är avslappnad när den bildar en svag kupning med fingrarna svagt böjda. Precis likadant är det med din kropp. Den vilar inte i ordets rätta bemärkelse förrän alla musklerna kan släppa taget. Den perfekta sängen är en säng som kan hjälpa kroppen med detta.

Med det sagt - även om vi vill att sängen ska ge stöd, så får den inte heller trycka mot kroppen. Med andra ord - den ska alltså upphäva tyngdlagen... Det låter kanske helt galet, men det är det inte. Genom att minska trycket mot kroppen - som till exempel bildas när du ligger ner och kroppens tyngd pressas mot madrassen - får vi lättare att bibehpålla god blodcirkulation. Ett konstant tryck mot någon av kroppens delar begränsar nämligen detta, vilket skapar obehag och får oss att byta ställning. Detta väcker oss och stör vår sömn och händer det för många gånger under natten så berövas vi den åtråvärda djupsömnen som vi så behöver. Så ju färre gånger vi behöver vakna och vända oss, desto mer djupsömn kan vi få och kan vakna pigga och utvilade nästa morgon.

 

 

Hur vet man vilken säng som passar en bäst?

Det finns en massa faktorer som spelar in - drin kroppsform, längd, vikt och hur vikten är fördelad över din kroppp avgör hur du sover och i sin tur hur en säng kan hjälpa din kropp att slappna av bäst. Dessutom finns det säkert ett sätt du föredrar att sova på. Till exempel om du helst sover ensam eller brukar sova nära intill någon annan.

Kudden är en stor och viktig del också. Med fel kudde kan även den perfekta sängen upplevas som fel - det är ett symbiotiskt förhållande. Är den för mjuk kommer den inte att stötta ditt huvud och din nacke - men är den för hård så kan den försätta nacken i en ogynnsam vinkel. Prova alltid ut en kudde tillsammans med din säng. Vill du behålla den gamla så ta med den när du ska prova ut ny säng.

Hur vet man att det är dags för en ny säng?

Livet är föränderligt och om du går upp eller ner mycket i vikt eller blir skadad kan det göra att du kommer att hamna i ett behov av en ny säng. Om du upplever att du vaknar och rör dig mer än du brukar och ofta får vända dig i sängen är det värt att överväga om det är dags för en ny säng. Ett annat tecken är att även om du sover och får dina timmar, så får du inte din sömn. Du kanske får 8 timmars sömn, men vaknar och känner dig trött, är stel eller rakt av upplever smärta. Vanliga exempel är stel och öm nacke, axlar eller ländrygg. Är dessa problem sängrelaterade är de oftast som mest påtagliga när du vaknar, för att sedan sakta och kanske helt försvinna under dagen. Om dessa besvär låter bekanta kan en ny säng vara värt att fundera på - men det kan också vara värt att fundera på om kudden är rätt. Och sök alltid professionell hjälp av naprapat eller läkare om dina smärtproblem är intensiva eller envisa.

Alla rättigheter förbehålls, Carpe Diem Beds - 2021