Tre sätt att sova bättre på sommaren

Tre sätt att sova bättre på sommaren

Författare Carpe Diem Beds on 15th Jun 2021

God sömn är oerhört viktigt för att du ska må bra – både fysiskt och psykiskt. Sommarsemestern är den perfekta tiden att varva ner, unwind, och få massor av djupsömn.

Tre sätt att sova bättre på sommarsemestern

För många av oss är sommaren favoritårstiden, men varma nätter kan göra det svårt att varva ner ordentligt och få en god natts sömn. Varmare temperaturer kan göra det svårt att både somna och sova. Ofta har vi dessutom så fullt upp med massor av roliga aktiviteter utomhus att vi blir för stressade för att kunna varva ner ordentligt. Det finns till och med studier som visar att sommarvärmen kan minska vår sömnkvalitet med upp till 40 procent. Vi byter alltså ut vår semestervila mot stress och oro!

Men så behöver det inte vara. Med rätt planering kan årets sommarsemester (eller hemester) bli din mest avkopplande någonsin – och du kan få all den djupsömn din kropp så väl behöver.

1. Sov med lätta material som andas

Ett av de enklaste sätten att få bättre sömn i sommarvärmen är att investera i sängkläder av kvalitet som andas.

Mullbärssilke – ett lyxigt material som vi ofta förknippar med vackra klänningar och kläder – är faktiskt idealiskt material i ditt sommartäcke.

Det leder bort fukt och värme från kroppen – upp till dubbelt så snabbt som bomull.

Det är ett naturmaterial som andas och bidrar till att reglera kroppstemperaturen.

Det är naturligt allergivänligt och håller bort damm och kvalster, vilket hjälper dig att andas bättre under natten.

Trots att det är lätt och andas så ”kramar” det din kropp. Det formas efter dig och hjälper nervsystemet att lugna sig.

Det är en långsiktig investering av hög kvalitet som du kommer att ha glädje av under 10–15 år.

2. Prioritera vila och avkoppling

Det är lätt att uppslukas av allt det roliga under sommaren – drinkar med vänner, trevliga luncher och middagar, husprojekt och barnen som ska underhållas hela dagarna. Vi har så fullspäckade scheman att vi glömmer att prioritera vår egen avkoppling.

Även om du vill fylla dagarna med så mycket roliga aktiviteter som möjligt, är det också viktigt att prioritera dig själv och fundera över vad du vill göra. Våga anlita en barnvakt en dag så att du kan ta hand om dig själv eller säg nej till en utekväll med drinkar och koppla istället av hemma i soffan helt själv. När sommarsemestern är slut ska du känna dig avslappnad och längta efter att komma tillbaka till ett högre tempo – inte känna att du behöver en ny semester för att återhämta dig från semestern!

3. Skapa en rutin för att varva ner

Se till att du går och lägger dig för att det är skönt, och inte något du gör för att du måste.

Alla har sitt eget sätt att varva ner, unwind, vid dagens slut. Om du ännu inte har hittat ditt eget så är sommarsemestern den perfekta tiden att göra det. Unna dig tid för hudvård och en lyxig ansiktsmask. Ta på dig din favorit silkeskimono, meditera, yoga eller kryp upp under ett svalt sommartäcke med dina nära och kära. Det viktiga är att du får egen tid och prioriterar dig själv.

Tänk inte på allt du måste göra och ge dig istället tid att vara i nuet.